Interview met Saraswathi Jois: "mijn vader heeft mij gezonden uw energie"

Es la hija de Sri K. Pattabhi Jois, propulsor del Ashtanga Yoga Vinyasa. Nacida en 1941, fue la primera mujer en ser aceptada en el Sanskrit College de Mysore. Enseña Ashtanga Yoga Vinyasa desde el año 1971, y sus hijos son Sharmila y Sharath Jois. Es una entrevista de Anna Costanza para YogaenRed.

In Mysore, vorig jaar December, Anna Costanza entrevistó a la hija del maestro Pattabhi Jois, Sawaswathi, die komt naar Spanje van de hand van Anna, een workshop geven van 26 tot en met 30 April in Madrid.

Anna Costanza: Voordat alle dank u voor het ontvangen van mij en dit interview voor het tijdschrift YogaenRed, focal point voor de Gemeenschap van Yoga in Spanje geven. Mijn vragen beoogt te geven om te weten wie je bent en wat is het werk dat doet. Kunnen we beginnen met ons contase een beetje van zijn biografie.

Saraswathi Jois: yeah, rechts. Ik ben geboren in Mysore en toch ben ik nog steeds hier... (lacht). Ik begon met het beoefenen van yoga asana's met 10 jaar en beoefend voortdurend tot de 22e. Toen ik was beetje het moest wel zeer flexibel en mijn vader maakte me doen van asana's shows, terwijl hij de voordelen ervan uitgelegd. Voor mij was een beetje hoe het circus.

Sinds ik heel jong die mijn vader me hoe leerde onderwijzen en aanpassen aan anderen. Toen ik trouwde, volgens de gewoonte hier in India, ik verhuisde naar de stad van mijn man voor vier of vijf jaar, was er vriendelijk voor kinderen. Ik heb twee zonen, Sharmila en Sharath.

Toen ik zwanger Sharath ik keerde terug naar Mysore, het District van Lakshmipuram, naar het huis van mijn ouders sinds mijn man was reizen veel voor zijn werk. Om de zes maanden, een beweging. Beide reizen is niet goed voor het onderwijs van mijn kinderen en mijn ouders me overtuigd om te ga terug naar het leven met hen. Ik bleef voor 14 jaar, en dan bouwde ik mijn eigen huis in een andere buurt van Mysore (Gokulam), met de voorwaarde van terugkeer met ouders na mijn oudste dochter getrouwd, maar ik heb nooit! (lacht). Ik hield altijd onafhankelijk te zijn van mijn eigen huis. Ik ging gewoon naar huis van mijn ouders toen mijn moeder overleed in 1997, om te kunnen zorgen voor mijn vader; eerst in Lakshmipuram, en vervolgens in Gokulam.

Toen we naar Gokulam verhuisden woonden we in het huis waar hij nu een winkel product Jois is. We verbleven er totdat mijn vader de grote gebouwd in 2002 (huidige Shala KPJAYI) en boven de gezinswoning.

Ik begon te onderwijzen in Lakshmipuram wanneer geboren Sharath, eerst alleen voor vrouwen, en vervolgens aan de studenten van mijn vader, terwijl hij was reizen in het buitenland. Ik heb het onderwijzen van bijna 47 jaar.

Het Instituut is geëvolueerd sinds de dood van Guruji?
Het Instituut is niet veranderd, nog steeds hetzelfde. Ik heb altijd les zelfstandig voor 44 jaar. Na de dood van mijn vader, aan het eind van mijn klassen op de kleine Shala hier de grote Shala hulp Sharath kwamen, maar nu heb ik te veel studenten en mij is niet langer mogelijk om hier te komen om te helpen.

Dit jaar heeft u de eerste officiële toestemming om te leren van Ashtanga Yoga in de traditie van Pattabhi Jois verleend. U wilt ons om te praten over dat?
Dit is iets dat had willen doen voor een lange tijd. Ten slotte cREO die mijn studenten wenst te ontvangen vergunning te leren, met name oudere studenten uit mijn handen. Dus ben ik begonnen met dit jaar het autorisatieproces ook omdat ik doe me meer (lacht).

Met die leeftijd en zelfs wanneer het is mogelijk om de praktijk Ashtanga Yoga Vinyasa?
Kinderen kunnen vanaf de leeftijd van 10, maar vanaf de leeftijd van 15 is wanneer ze beginnen te begrijpen van de praktijk. Ashtanga yoga beoefend kan worden gedurende het hele leven. Tot een bepaalde leeftijd kun je alle reeksen: ten eerste, intermediate, advanced, maar na leeftijd 50-55 alleen eerste reeks genoeg kan maken. Afhankelijk van de status van de persoon, als het is sterk kunt blijven zonder problemen. Voor vrouwen, kan het ook anders. Na 55 eerste serie en Intermedia kunnen volstaan. Dat is te wijten aan de fysiologische veranderingen van vrouwen.

Zijn alle serie geschikt voor vrouwen als voor mannen?
Ja, maar sommige posities in de geavanceerde serie zijn niet geschikt voor vrouwen.

Hoe is het opbrengst met mensen om te beginnen om te oefenen op oudere leeftijd?
Ik denk dat domineren eerste reeks kan volstaan (lacht).

En voor zwangere vrouwen?
Zoals iedere zwangerschap verschillend in elke vrouw is, adviseer ik niet aan praktijk van de eerste drie maanden, in het algemeen. Ten eerste is geschikt voor het bevestigen van de gezondheid van de vrouw en de baby in het eerste kwartaal, dan praktijk zonder varianten kan een paar dagen tot de vierde of vijfde maand van de zwangerschap. Daarna moeten ze beginnen te springen van sommige posities. Sommige van de standpunten van de eerste serie zijn geweldig voor zwangerschap: Baddhakonasana, Upavistakonasana bijvoorbeeld. Het is belangrijk aan te passen van de praktijk en houden beoefenen tijdens de zwangerschap. Na de bevalling is het raadzaam te wachten van drie maanden vóór de hervatting van de praktijk.

Tijdens de menstruatie adviseer ik absolute rest van oefening. Dit is zeer belangrijk voor de gezondheid van de vrouw. Nadat het lichaam in perfecte gezondheid voorwaarde is, is maar het noodzakelijk om uit te rusten.

Het reciteren van de mantra's en de studie van teksten is belangrijk als de? Yoga soetra 'sde Twijn of de Upanishads?
Patanjali is de Opperste goeroe van Yoga. Voordat u begint met de praktijk, reciteren we de goeroe, tonen onze dankbaarheid en respect. Dat is zeer belangrijk.

Het reciteren van de mantra's is zeer belangrijk voor de vrede en mentale helderheid. Na de praktijk van yoga asanas moet u zitten voor de helft een uur en het reciteren van mantra's. Geeft gelijk is aan God, dat u net als de meeste, maar zitten en het reciteren van elke dag, je geest zal worden verlengd. Voor de studie en de juiste recitatie van de teksten als de Twijn Het is noodzakelijk om te weten van de Sanskriet taal. Er zijn vele vertalingen in verschillende talen, maar als u Sanskriet weet, beter.

Waarom tijdens het reizen in het buitenland alleen worden doorgegeven, begeleide klassen?
Het is noodzakelijk om te leren van de juiste methode met de telling van de vinyasas en pranayama, mantra's die we aan het einde van de klasse reciteren. Er zijn veel mensen die niet weten juiste houdingen, ademhaling, enz., zodat ik klassen begeleide.

Je leert van 04:00 tot na 10:00 uur's ochtends. Ze zijn uren uitgebreid! U bent altijd in een goed humeur, met een glimlach voor iedereen. Hoe doe je dat?
(Lacht) Mijn vader leerde me dat energie. Ik heb moe nooit in de shala.

Anna Costanza Het is een yoga leraar en oprichter van Yoga Shala Alcobendas. Organisator van de workshop van Saraswathi Jois in Madrid, die student direct.

El Taller de Saraswathi Jois en City Yoga:

In Madrid voor de eerste keer, van 26 tot 30 April 2017.

Para más información sobre el taller y para reservar una plaza puedes contactar con: Yoga Shala Alcobendas

www.Ashtanga-yoga-Alcobendas.es

Saraswathi@Ashtanga-yoga-Alcobendas.es

Tel. + 34.607612472

Gezellig, delen!

Heeft u net als dit artikel?

Abonneer je op onze RSS zodat u niet missen

Andere artikelen over
Door • 6 Feb, 2017 • sectie: Lessen, cursussen en workshops, Interview