Aynur, de stem van Koerdistan, in het Festival van mantra 's

Op donderdag 4 mei opent de mantra's Festival met Aynur, Koerdische zangeres wereldwijd bekend. Zijn muziek weerspiegelt de mondelinge traditie van zijn volk. Veel van zijn liedjes hebben meer dan driehonderd jaar.

Het Koerdische volk brengt ongeveer 25 miljoen mensen waarvan Turkije, Syrië, Iran en Irak, waardoor ze mensen staatloze met meer mensen in de wereld. Er zijn Koerden in islamitische godsdienst, maar er zijn ook christenen en Joden, en ze spreken ook verschillende dialecten, betrekkingen met haar buren in de landen waarin zij leven niet toe te staan. Doorheen zijn geschiedenis zijn de oorlogen en de vervolgingen continue op zijn grondgebied.

Aynur zijn eerste album Gümbet in 2002. Met hun album Kece Kurdan (Koerdisch meisje), uitgebracht in 2004 door het label Kalan Müzik, ontvangen internationale resonantie. Het album gepresenteerd een mengeling van Turkse en Koerdische volksliederen samen met nieuwe composities en met deelname van gerenommeerde muzikanten die samen met haar. Het album werd verboden door de zesde criminele Diyarbakir rechtbank, op grond van het feit dat de teksten propaganda voor een illegale organisatie en aanzetten tot de vrouwen opgenomen aan de separatistische strijd. Het advies werd een beroep gedaan op de provinciale overheid, wat resulteert in de intrekking ervan.

Deze zanger is uitgegroeid tot een van de culturele referenties van het Koerdische volk, met miljoenen volgelingen op sociale netwerken. Zijn muziek heeft geduurd om een breder publiek, een publiek dat opgenomen Turks en andere westerse publiek, die de rijkdom van de Koerdische mondelinge traditie door de stem van deze vrouw hebben ontdekt.

In die verhalen die hebben doorgegeven eeuwenlang door het woord, is het fundamentele punt van inspiratie voor Aynur Dogan, die sluit zich aan bij andere muziek als van John Coltrane, Mary Boine o Tracy Chapman, zoals zij zelf erkend in de Amerikaanse krant San Francisco Chronicle. Ze zijn liederen waarin vrouwen een doorslaggevende rol van verhalen die velen van hen liefde die niet hebben, misschien als de eigen geschiedenis van zijn volk uitmonden doet.

Aynur familie verhuisde vanuit het zuidwesten van het land naar de hoofdstad in 1992, om te ontsnappen aan het conflict tussen het Turkse leger en de rebellen van de PKK (de partij van de arbeiders van Koerdistan) en Istanbul zal beginnen om te studeren Baglamas, een soort van Turkse luit en hij geïnterpreteerd liedjes van hun traditie, degenen die van legendes, Epen, dorre landschap van bergen en steppes bewoond door Koerden sinds mensenheugenis spreken. Moeilijke jaren, waarin de Turkse autoriteiten niet in staat de Koerden hun taal te spreken, verbieden dat diende als een aansporing tot Aynur.

Aynur was de eerste Koerdische zangeres te verschijnen op de soundtrack van een Turkse film geschoten in Turkije. Het was in Gönül Yarasi van Yavuz Turgul. Vervolgens verschijnt in de documentaire gefilmd door Fatih Akin, Oversteken van de brug: het geluid van Istanbul (De brug: het geluid van Istanboel).

Hun melodieën vertellen verhalen aride, liefde, jaloezie, emigratie en in verschillende Koerdische dialecten evenals Turks. En Aynur legt uit dat het niet wil maken politiek met zijn muziek, dat een internationaal publiek te bereiken wat je wilt is een boodschap van vrede en liefde, een liefde die af en toe wanhopig en getint door verdriet en verlangen is. "Het is een samenleving die is moeilijk om te leven van hun liefde," zei Aynur.

YouTube voorvertoningsafbeelding

Mantra's Festival inzendingen zijn nu te koop.
http://www.festivalmantras.com/ en http://teatrofernangomez.esmadrid.com/entradas/espectaculo/
Posten zijn ook fysiek verkrijgbaar bij het theater Ticket Office, van 11 tot 13:30 uur h. en van 17:00 tot 19:00 uur, de dagen van concerten tot de start van de zelfde tijd.

Gezellig, delen!

Heeft u net als dit artikel?

Abonneer je op onze RSS zodat u niet missen

Andere artikelen over ,
Door • 3 Apr 2017 • sectie: Evenementen