Pratyahara (beheersen van de zintuigen) en aandacht / deel 2

In de aanpak van Yoga is meestal niet rekening te houden met de Pratyahara (beheersen van de zintuigen) als het gaat om het concipiëren van een sessie. In het vorige hoofdstuk (Zie eerste deel) er werd gezegd, echter hebben wij een anga als een brug tussen de geestelijke en de fysieke yoga. Diaz schrijft vriendelijk.

Pratyahara

We kunnen veronderstellen, onder verwijzing naar de indeling van Patanjali ten aanzien van de pratyahara, die Wij zijn vóór een anga, een soort brug of overgang, tussen de yoga-fysieke en het mentale. Die gedeeltelijk is zeker, omdat van de versoepeling van hun zintuigen aangekomen de geestelijke ontspanning en ook het omgekeerde.

En toch, als we een diepere analyse, doen zoals we eerder hebben opgemerkt, zonder pratyahara geen Raja Yoga, dat wil zeggen is er geen geestelijke yoga.

Onze tentoonstelling kan beter begrepen worden, wij willen steunen met enkele voorbeelden praktische, mudra's en Pratyaharas, mudra's en ademhaling gecontroleerd, mudra's en ontspanning en, tot slot, Nyasas en Pratyahara.

Mudra's en pratyahara

Mudra's, zowel intern als extern, kunnen produceren een pratyahara, hoewel er geen wederkerigheid, aangezien de pratyahara geen een mudra genereert; niet omdat de pratyahara is minder, maar eerder omdat dit van invloed is op de meeste interne structuren; en dus, zou men kunnen zeggen dat de mudra opent de weg voor weergegeven de pratyahara.

En is dat de pratyahara of verbreking van de zintuigen veel aandacht, produceert variatie in druk intraorgánica, isoleert de lichamelijke sensaties van de geest, blokkeert de stroom van gedachten en, ten slotte, schorst de emoties.

Echter, zoals gebeurt in mudra's, er is een energie in de pratyaharas, maar niet als expliciete component, als wanneer het installeren van een pratyahara is afgesneden communicatie met de buitenwereld, en de beschikbare energie is ingesloten in het dichte orgaan, binnen de subtiele (chakaras en nadi's) binnen de geest, enz. Deze energie kan worden omgezet door de stilte en de assimilatie, hetzij door bewustzijn getuigenis gebruikt voor het ophalen van de verbinding met onze geestelijke en transcendente deel.

Pratyahara, ten slotte, bereidt ons te breken met rationeel denken en opent de weg naar intuïtief denken.

Met betrekking tot de externe mudra's, om ze te scheiden met een bepaald gebied van het lichaam en vul het met energie, ze trekken aandacht naar die plaats, het genereren van een visuele pratyahara, ofwel maken de mudra met de ogen open of gesloten. Bijvoorbeeld: bij het installeren van Jnana mudra de huid en de spieren van de voorste gezicht van het lichaam sluit de kshetrams van manipura, anahata, vishuddhi, contract en waarschijnlijk ook van ajna. De pratyahara die dan ontstaat is visueel, de ogen lijken groter en blik vervaagt, de lippen ze ontmoet, inner oren zijn gesloten, terwijl de oorschelp wordt uitgebreid, ter compensatie van de druk van de intraorgánica (abdominale en thoracale).

Vorige wijzigingen wil het isolement van lichamelijke sensaties (geheel en exteroceptivas), dit breidt het gebied van bewustzijn en de opkomst van de meditatieve staat gebeurt.

Mudra's interne en Pratyahara

Het eerste antwoord dat produceren van interne mudra's (khechari, ashvini, shambhavi) is de variatie van de inwendige druk, de wijziging van de positie van aandacht en controle en het kanaliseren van energie in een nieuwe richting. Dus, wanneer u khechari mudra, Wij opereren in de ogen en oren, maken andere visuele en een auditieve pratyahara.

Een andere interne mudra's, Shambhavi mudra, ook het loskoppelen van de zintuigen van een nieuwe positionering van de oogbollen, die aanleiding geven tot een verschillende blik oriëntatie; in die situatie uitstaat de aandacht, bijna onmiddellijk verschijnen de getuige van het bewustzijn en de verbinding met de mentale.

Gecontroleerde ademhaling en pratyahara

Om te doen een gecontroleerde ademhaling in de tijd, is het noodzakelijk dat een pratyahara voortvloeit. Aandacht wordt vervolgens gedeeld tussen het gevoel van spiercontractie en concentratie die vervolgens wordt besteed aan de output en input van de lucht; de zintuigen, in dit geval worden passieve toeschouwers; voor hen is al aandacht of energie beschikbaar, die zijn verbroken, en na enkele ogenblikken, is niet de pratyahara patent.

Zelfs zo, elke ademhaling fase heeft zijn eigen eigenaardigheden, als de Pratyahara wordt alleen gegeven in de verwijdering: Hier, de blik is vastgesteld, keel en mond zijn gesloten en intra-abdominale en thoracale, druk verhoogt terwijl in de inspiratie, de aandacht gaat naar het gezicht, hoofd, borst en de top van de neus; rekken van de spieren van de borst, ogen zijn volledig geopend, de keel en mond verandert niet nauwelijks en oren, komt meer druk; Hier de zintuigen zijn estimulan en verliest de pratyahara, die had bediend in de uitzetting. Als ze worden gedaan in vacuüm bewaren (bahir kumbhaka), alle parameters van de uitzetting worden benadrukt en verlengt de pratyahara; Antar kumbhaka er is geen pratyahara.

Pratyahara en ontspanning

De pratyahara of verbreking van de zintuigen plaatsvindt, in dit geval in de eerste plaats, wordt het lichaam in liggende (shavasana), die met zich download gewicht meebrengt, ontsluiting van de ademhaling en lichamelijke ontspanning. Ten tweede, de ogen worden gesloten en omdat in deze positie, de oogbeschadigingen en/of bolletjes zijn georiënteerd zijwaarts (bewustzijn van horizontaliteit), in plaats van convergeren naar de oorsprong van de neus (bewustzijn van verticaliteit).

Deze elementen dienen zich aan de aandacht van de zintuigen, verbroken het genereren van een pratyahara thats woede maken dieper, Als het proces van ontspanning gaan benadrukken.

In deze toestand van ontspanning, is informatie of afferent sensorische stimulatie verdwijnen en loskoppelen, met fysieke stilte, de efferent activiteit; het ik-bewustzijn wordt verdund, en vanaf hier, vertraagt alle fysiologische functies; Tot slot, de activiteit van de cortex wordt geremd, al geven manier om te voltooien van ontspanning.

Pratyahara en nyasas

De nyasas ze zijn hints of fisico-sensoriales contactpersonen, uitgevoerd met handen door een leerkracht of door het voorwerp zelf, in verschillende delen van het lichaam (huid, zintuigen, lid, romp, gezicht of hoofd enz.); kan worden gedaan in liggende positie, zittend of staande.

De aansluiting van de nyasas met de pratyahara is directe en in verhouding staan tot het onderhoud van de contacttijd; kan worden gebruikt op één zintuig (omdat de nyasa generalisatie produceert), of meerdere op hetzelfde moment, in die geval de voordelen en de uitbreiding ervan in de verhoging van de tijd.

Deze eenvoudige oefeningen van de nyasas geproduceerd een reeks reacties die direct wijzigen van de automatisering van de geestelijke routine en een staat van volledige self-service komen ter vergemakkelijking van de meditatieve ervaring te maken.

Vriendelijk-DiazVriendelijke Diaz Lopez Het is een klinisch psycholoog in oefening en leraar van de Spaanse vereniging van beoefenaars van Yoga (AEPY) sinds 1983. Opleiding van docenten (zie zijn formaties Hier), met eigen school in Madrid, sinds 1995: Centrum voor Yoga Pantanjali.

Leerling van Eva Ruchpaul, bewust van de leer van B.K.S. Iyengar en André Van Lysebeth.

Voormalig President van de AEPY en voormalig President, voor vier jaar, van de Commissie onderwijs van de Europese vereniging van Yoga (UEY).

Al meer dan twintig jaar, het gaat om de oefening serieus en respecteren van deze nobele discipline, koppelen van haar activiteit om contact met de India en Swami Veda Bharati. Haar ruime ervaring laat haar Yoga, in zijn therapeutische aspect, als de psychofysische methode volledige en meer aan te raden om problemen te verhelpen van uitputting, stress en angst, zonder te vergeten dat Yoga, eerst en vooral geestelijke realisatie is beschouwen.


Gezellig, delen!

Heeft u net als dit artikel?

Abonneer je op onze RSS zodat u niet missen

Andere artikelen over
Door • Sep 30, 2016 • sectie: Handtekeningen