Pratyahara (beheersen van de zintuigen) en aandacht / deel 1

In de aanpak van Yoga is meestal niet rekening te houden met de Pratyahara (beheersen van de zintuigen) als het gaat om het concipiëren van een sessie. Zo veel zodat zelfs wanneer een leraar begint te geven van de klassen, het kan u kosten voldoende uitleggen aan studenten wat is deze vijfde niveau of anga. Diaz schrijft vriendelijk.

Pratyahara

In het Yogasutra Patanjali spreekt van Ashtanga Yoga als een soort besef dat uit acht niveaus of stappen bestaat: yamas, niyamas, asana, pranayama, pratyahara, dharana, dhyana en samdhi. Deze niveaus zijn meestal gegroepeerd in twee secties: externe (fysieke yoga) yoga en Samyama (geestelijke yoga).

De eerste van deze omvat: yamas, niyamas, asana, pranayama, pratyahara. En de tweede of Samyama: dharana, dhyana en samadhi.

In Yoga, het onderwerp van de zintuigen)indriyas) het is vrij complex, als we het vergelijken met onze cultuur. Deze zintuigen zijn verdeeld: karmendriyas, jnanendriyas en tanmatras, voornamelijk; We kunnen toevoegen, ekendriya.

  • Karmendriyas, de organen van de actie: hand (pani), hoeveelheid aprenhension; voet (pada), motoriek; mond (vak), zang; genitale (upastha), voortplanting; jaar (payu).
  • Jnanendriyas, deze zintuigen volgens de interpretatie die les is in West: gehoord (srota), het gevoel van de hoorzitting; neus (gharana), geur: tong (jihva), gevoel van smaak; ogen (chakshu), gevoel van zicht; huid (twacha), tastzin.
  • Tanmatras, de essentie van wat wordt gezien: geur (gandha); smaak (rasa); formulier (rupa); aanraking (sparsa); geluid (sabda).
  • Ekendriya: de geest (sixth sense). Onze cultuur spreekt ook van het zesde zintuig, verwijzen naar een capaciteit uit het gewone of ESP.

In het Yogasutra verwijst naar de zintuigen in de zin van organen, zelfs zettend meer accent op de kwaliteiten, want dat zijn degenen die de essentie van de indriyas vertegenwoordigen.

In de benadering van de Yoga worden niet hebben meestal zeer in heeft de Pratyahara (beheersen van de zintuigen), zelfs, praktisch, ten tijde van het concipiëren van een zitting van Yoga; zo veel zodat zelfs wanneer een leraar begint te geven van de klassen, het kan u kosten voldoende uitleggen aan studenten wat is dit vijfde Anga.

Gebeurt iets vergelijkbaars met hen ook zintuigen in het echte leven: is veel meer de geest, de ik gewaardeerd of het geweten.

En de zintuigen zijn echter onmisbaar voor de goede werking van ons leven in de omgeving waarin we leven. Als om het even welk van hen bij ons terecht, hadden wij belangrijke beperkingen zelfs te maken onszelf door onszelf.

De indriyas of de zintuigen kunnen worden ingediend bijna als "organen", omdat hun zenuwen specifieke zijn en hun cellen ook, zijn dat zij bestemd zijn voor het ontvangen van een specifieke kwaliteit: bulbus zenuw geuren, de auditieve geluiden, de optische visie, enz. En, dientengevolge, bezitten een eigen functie, hoewel met enige regelmaat, zij gezamenlijk in de algemene werking optreden. Zonder hen, de geest kan niet ontvangen informatie van de fysieke en sociale omgeving, aanzienlijk zou verminderen de interactie, autonomie, en het plezier van het leven, in het einde.

Zonder zelfs geestelijke, is de activiteit van de zintuigen "superieur" aan het gevoel; in feite niet gesproken van het gevoel wanneer we verwijzen naar hen zintuigen maar van gevoeligheid (visuele, gehoor, enz.)

En in de werking ervan, de zintuigen zijn ook verwant met het interne druk van het lichaam, zowel de gehoord als de geur of de mond; ze staan open voor buiten gebieden, en als wij bedek ze, geheel of gedeeltelijk, we verschillen van de inwendige druk en de werking ervan, en zelfs de andere systemen tot op zekere hoogte wijzigen.

Tussen de zintuigen en de aandacht, of de perceptie of de geest is er een directe relatie dat de Amerikaanse over al de geestelijke-racional akte. De zintuigen en aandacht kunnen ook optreden in unison, afzonderlijk of off line tijdelijk.

Van gelijke wijze dat de gezamenlijke activiteit is de reactie meer vaak, door aparte voorkomt alleen in taken die al zijn geautomatiseerd en tijdens een tijd kort; en losgekoppeld van de aandacht, alleen door middel van technische specifieke yoga of hypnotische.

Sinds de oudheid yoga en andere spirituele disciplines, zelfs zonder het kleineren van de waarde van de zintuigen, echter de neiging te overwegen deze als instrumenten die ons leiden verlangens out, die bijlagen maken, die stimuleren en prikkelen het ego, verstoring van onze aandacht op deze manier om te ontspannen, te richten, te mediteren, of het vastleggen van de subtiele realiteit. Daarom is het essentieel om haar externe activiteiten om te bewegen beter in de binnenwereld en dus zitten kundig voor uitpakken van het maximumvoordeel mogelijk tot een groot aantal yoga-technieken.

Is het goed dat onze vakmensen weten de waarde die de pratyahara heeft en hoe, door middel van de installatie, de rest van hen mentale structuren is aan het veranderen.

Zelfs pedagogisch misschien belang bezitten deze informatie, omdat dit proces ons voorzien van hulpmiddelen dat we dan zullen gebruiken autonoom wanneer we alstublieft weten.

Zeer weinig mensen zijn gedaald in aanmerking dat zonder pratyahara het is niet mogelijk om een lange en goede concentratie te handhaven, noch de Super volwassene bereiken of is het niet mogelijk om diepe ontspanning of yoga nidra.

Hoewel Misschien is de grotere bijdrage van de pratyahara aan de yoga de voorbereiding voor de echte meditatie.

Om beter te begrijpen de pratyahara is nodig, allereerst, weet uw relatie met aandacht, aangeboren dispositie die een beperkte capaciteit heeft, maar dat element dient als bemiddelaar tussen een stimulus (intern of extern) en de zintuigen, tussen een gedachte en de geest, een evenement en eigen ik, tussen bewustzijn en bewustzijn , tussen de interne boos en de psyche, tussen het welzijn en de emoties. Wil zeggen dat aandacht en zintuigen, samen met de sensaties en perceptie, zijn betrokken bij iedere daad van senso-perceptuele, racional-mentale en psychische.

Dit "netwerk", die we zojuist hebben beschreven is operationeel en volledig effectief om te gaan in de wereld-doelstelling, concrete en ook in de abstracte wereld.

Maar voor het doen van Yoga is die verbinding maken met andere "netwerk" of veld dat er suprasensorial en suprarracional pleit.

De deur van de wereld binnen

In dit netwerk Alternatieve is opera uit de pratyahara, uit de volle aandacht, door het volledige bewustzijn, van vairagya (detachement), uit de deconditionering, uit de Super volwassene (sakashin), van de intuïtieve kennis. En hen "activiteiten", die wordt geproduceerd via dit netwerk zijn niet voorwaardelijke naar de tijd of naar de ruimte noch noch aan het recht van de oorzaak en gevolg.

Dus, voor toegang tot de wereld binnen te produceren heeft is een controle van de aandacht, het instellen in sommige element beton; Als deze controle van zorg wordt onderhouden, de verbreking van de aandacht met de zintuigen, zal waardoor deze tijdelijk inactief vrijwel direct ontstaan. Deze wijziging is wat wij pratyahara noemen.

Aan de neofiet in de praktijk van de Yoga lijkt misschien u, voor het eerst bekijken, een handeling zonder meer belang, maar de expert weet in plaats van deze wijziging is dat opent de deur van de wereld binnen, en dat is een kwalitatieve sprong die gebeurt. En, in de meerderheid van de gevallen, is dit produceert zonder de beoefenaar komen om op te merken is.

Aan de andere kant, misschien een beetje vergeten hen zintuigen op het moment van bedenken en toepassen van een versoepeling, en meer zelfs als zoeken dat dergelijke ontspanning beïnvloedt rechtstreeks in de geest.

Directe ontspanning van de zintuigen zou echter bijna onontbeerlijk, op althans met betrekking tot het gehoor en zicht, aangezien deze organen zijn verzadigd met lawaai, onophoudelijke beelden (werk voor de computer, televisie, enz), en door de hoge stimulatie van de smaak in rokers of andere spannende verslaafden. Op de langere termijn dient de voordelen van directe ontspanning voor elke richting om deze "organen" in goede gezondheid te behouden en het vertragen van de verslechtering ervan.

We kunnen veronderstellen, onder verwijzing naar de indeling van Patanjali ten aanzien van de pratyahara, die Wij zijn vóór een anga, een soort brug of overgang, tussen de yoga-fysieke en het mentale. Die gedeeltelijk is zeker, omdat van de versoepeling van hun zintuigen aangekomen de geestelijke ontspanning en ook het omgekeerde.

En toch, als we een diepere analyse, doen zoals we eerder hebben opgemerkt, zonder pratyahara geen Raja Yoga, dat wil zeggen is er geen geestelijke yoga.

Onze tentoonstelling kan beter begrepen worden, wij willen steunen met enkele voorbeelden praktische, mudra's en Pratyaharas, mudra's en ademhaling gecontroleerd, mudra's en ontspanning en, tot slot, Nyasas en Pratyahara.

(Blijft in een volgend artikel)

Vriendelijke Diaz Lopez Het is een klinisch psycholoog in oefening en leraar van de Spaanse vereniging van beoefenaars van Yoga (AEPY) sinds 1983. Opleiding van docenten, met eigen school in Madrid, sinds 1995: Centrum voor Yoga Pantanjali.

Leerling van Eva Ruchpaul, zich bewust van de leer van B.K.S. Iyengar en André Van Lysebeth.

Voormalig President van de AEPY en voormalig President, voor vier jaar, van de Commissie onderwijs van de Europese vereniging van Yoga (UEY).

Gedurende meer dan twintig jaar, komt trainen met de ernst en het respecteren van deze nobele discipline, door haar activiteiten te koppelen aan het contact met de India en swami Veda Bharati. Haar ruime ervaring laat haar Yoga, in zijn therapeutische aspect, als de psychofysische methode volledige en meer aan te raden om problemen te verhelpen van uitputting, stress en angst, zonder te vergeten dat Yoga, eerst en vooral geestelijke realisatie is beschouwen.


Gezellig, delen!

Heeft u net als dit artikel?

Abonneer je op onze RSS zodat u niet missen

Andere artikelen over
Door • Sep 19, 2016 • sectie: Handtekeningen