De yoga die verdienen onze kinderen

Het wordt steeds gebruikelijker in scholen hoe AMPAs adres het onderwerp van yoga voor kinderen in verband met meditatie praktijken om ervoor te zorgen dat de kinderen leren om te ontspannen. Maar is dit de juiste manier van lesgeven van yoga voor kinderen?, vraagt dit artikel Luisa Cuerda.

Yoga kids

Ondertussen, yoga voor volwassenen hebben de neiging op flexibiliteit, kracht en die "feel good" waarin de nadruk te leggen Āsana, die trekt een beeld van de jaren vijftig zweten en rang scholieren alot bored bent.

Zoals altijd, er die vraag is is Wat begrijp door yoga-mensen die het voorgesteld als activiteit na school of een curriculum, in een Totum revolutum, met meditatie Vipassanamindfullness of met de naam van de persoonlijke groei technieken en naam van de persoon die hen verkocht. En wat ook bedoeld met haar initiatief.

Start door loting de nieuwsgierig neiging om te mediteren door het systeem Vipassana die bestaat tussen de westerse yoga beoefenaars. Een verrassende, aangepaste waarmee kan worden bijgehouden in het allegaartje dat er in hen was jaren zestig van de vorige eeuw tussen yoga, boeddhisme, hippies en sekten Gilat, als gevolg van de fascinatie van het exotische en de moed waarmee die terug van hun reis naar India Orakelt over wat net was begonnen te begrijpen. Echter, meditatie Vipassana Hij werd geboren en ontwikkeld in het boeddhisme theravāda en, dus, tussen beoefenaars gebruikt om formulieren en concepten dat westerlingen ons moeilijk zijn te begrijpen en internaliseren. Het resultaat is vaak een een consumentistische mentaliteit en ineffectief syncretisme tussen Eastern geërfd formulieren dat u wilt om doelen te bereiken en wil hen reeds.

De Yogasūtra Patanjali heeft echter een universele pedagogische roeping dat het mogelijk iedereen hem naderen zonder te veel filters maakt. De meditatie die voorstelt is weinig bekend en beoefend, door wat voor blijven, gaat om een korte overzicht van hetzelfde te doen.

Voorgesteld door Patanjali meditatie in hun acht leden is een training ingelijst in een onberispelijke proces en onfeilbaar die begint met het werk van Āsana en eindigt in de trits dhāranāDhyanasamādhi, dat is wat is vaak bekend als "meditatie" en waarvan vrucht is de mentale helderheid en de vrijheid van onze geest. Op deze manier, de functie van Āsana is het voor te bereiden Pranayama, en van Pranayama bereiden pratyāhāra, het domein van hen zintuigen (dat wil zeggen, van hen afleiding die ons door de weergave, oor, geur, smaak, aanraking en processen mentale / emotionele komen), heb die en niet voor, de geest is in de gebruiksvoorwaarden worden gericht)dhāranā) op een object door onze leraar, of door ons gekozen. Dat object (concept dat we beter begrijpen zullen als je belt ')thema (meditatie ') moet positief, in die zin dat we verhogen en ons iets geven dat wij niet. Wij zijn het niet over schoonheid, macht of rijkdom. Zelfs in gezondheid. Wij zijn het niet over bidden, verzoek of wens een droom. Wij spreken over het gebruik van al de geestelijke gezondheidszorg dat heeft men kunnen bereiken met de praktijk van Āsana en Pranayama voor denken in iets die verwijderen van ons die patronen van gedrag dat zich voordoen, willen of niet, of die reacties automatisch dat we niet vergeten welk punt zijn slaven van herinneringen, onderwijs, genetische, vooroordelen.

'Het object' in de meditatie

Dit"iets", dat onderwerp van meditatie die in yoga wordt vertaald als" 'het object' Kan het een abstracte kwaliteit, zoals bijvoorbeeld de tolerantie of soberheid, kunnen ook de grootheid of de liefde van God, als wij zijn gelovigen, of het voorbeeld van een menselijk wezen te bewonderen. Of het kan worden van een gezicht, een gedrag iemand, een beeld dat ons inspireert. Iets absoluut persoonlijke en niet-overdraagbaar Wat zal beginnen om onze aandacht en onze gebruikelijke praten geestelijke tot het woord die gedefinieerd, herinneringen en emoties die zijn gekoppeld aan dat object, kleuren, smaken, geuren die lijken te definiëren, gaan door op te lossen en is ons de essentie, dat dit niet maar dat beschrijven kan worden geïnstalleerd in onze geest, dus met de stap van de dagen gaan een beetje meer dan dit (in ons voorbeeld van tolerantie of soberheid, liefde of grootheid goddelijke, van een nobele gedrag) verwerven. Het proces van interactie tussen ons en het object, dat verblijf met een beetje zijn essentie is Dhyana.

Wanneer het proces dag na dag voortgezet wordt, komt er een tijd dat, terwijl we de praktijk meditatie, gedachten van alle minder dan dat kale object al van concepten leegt. Is alsof de geest, verrukking, niet doorgaan met hun gebruikelijke gebabbel, maar buiten alleen het recipiënt van het object. Dat staat bekend als samādhi, volledige integratie. Niet is een doel maar een hulpmiddel. Heeft als resultaat de verwijdering van allen patronen foutieve van denken en het gedrag van de persoon die praktijk. Geeft de hetzelfde ongeacht het object, als dit passend is. Door een via of door een ander, dat wil zeggen, door een object of door een ander, is komt op dezelfde plaats: een duidelijkheid geestelijke buitengewone, dat is in een gedragscode onberispelijke, dat wil zeggen, in sommige acties aantrekken die al niet negatieve gevolgen voor onszelf of voor ons milieu.

Dat is het doel: de vrijheid van onze geest te kunnen uit te breiden haar licht naar onze geest zonder sluiers (vrees, haat, wensen, douane) die het duister. Door dat bestaat de manier die wordt voorgesteld niet in strijd helaas met onze geest gedurende 45 minuten. In de dagelijkse praktijk, nadat de Pranayama geholpen, indien gewenst, van mantra-s of van mudra-s dat we ons, er voorbereiden is een periode van bezinning over vijf of tien minuten; omdat we realisten zijn, en we niet proberen om uit te voeren van een prestatie (die soms versterkt onze ego meer dan iets anders), maar om te leren nederig en dankbaar een management tool.

Er is een patroon van progressie in de tijd; dat wil zeggen, is niet is dat elke dag we meer tijd zijn houden de aandacht. Want wat we proberen te doen, juist, wil overstijgen tijd, niet uitgeven. Als het object we absorberen, mogelijk kloktijd meer dan tien minuten. Of minder. Geen kwestie, omdat de tijd van de klok van bladeren bestaan voor de persoon die is in de integratie. En door dat is niet een ding dat persoon op basis wil verkrijgt, maar je van formulier mysterieuze gebeurt wanneer de praktijk met de bedoeling van de voortreffelijkheid van het 'hoe', niet in de verwezenlijking van het 'wat'. Het is de stap naar een andere dimensie, gedefinieerd door Patanjali als caturtha’, de "vierde macht". Het enige wat we voor onszelf kunnen doen is te bereiken met ons werk de poorten van die dimensie en bereid zijn wanneer zij geopend worden, niet als hij een paradijs beloofd door een religie wordt of een coacher, maar als die heeft verworven een vaardigheid die u helpen zullen te bevrijden van zijn ziel.

Heeft het echt dienen yoga voor kinderen?

Zodra uitgelegd wat is meditatie in yoga en wat wordt gebruikt, opnieuw als u wilt een kijkje nemen op wat zij voornemens is te doen met de kinderen. Het is duidelijk dat de geest van een kind niet beschikt over de functionele volwassenheid nodig om te mediteren zoals we hebben uitgelegd (of waarschijnlijk op een andere manier). Het kan, dat ja, doen wat je zegt. Imiteren. Verblijf alleen in sukhāsanamet ogen gesloten en strak (aan uw interesse tonen) en handen op Kin mudra. Met uitzondering van de positie, is wat ik deed vijftig jaar geleden, toen de nonnen op mijn school ik moest bidden in de kapel. Knieën en handen samen en ogen gesloten en strak, herhaalde hij een paar zinnen die kwam bij mij groot en ik zag binnengevallen sentimentele emoties veroorzaakt door de geur van wierook en kaarsen. Noch voor mij of mijn metgezellen ons geserveerd van veel die momenten, aan de andere kant vertederend, om een geweten reële en niet emotioneel van onze essentie. Dat kwam toen hij aankwam of indien het aangekomen, veel hoger, en door andere passende middelen.

Het directe resultaat van onze praktijken was de uitvoering van die overtuigingen en een stelsel van waarden dat misschien de vreugde van onze oudere maar dat in veel gevallen was vertroebeld niet weinig, jaren later, ons streven naar de geest. Ik durf ervoor te zorgen dat noch de les zal dienen voor veel haar praktijk aan deze onschuldige thats, met zeven jaar voelt aan "observeren je ademhaling en afstand is van hun gedachten", (kun je voorstellen het?) omdat de educatieve mode nu door daar gaat.

Serveert, vervolgens, yoga, voor? op lange termijn en echt begunstigde kinderen meer dan een modieuze pedagogische meer? Natuurlijk. Hij yoga krijgt van manier snel en effectief dat de kinderen hun concentratie te verbeteren en beheren van hun emoties, zelfs in het geval van onze neurotizados van de kinderen door de samenleving dat zij erfenis hebben. Maar u moet gebruiken de aangepast zijn aan de leeftijd, tools en concentratie noch de regulering van ademhaling opgediend in een schepsel's primaire, als doordat het wordt begrepen een verinnerlijkte resultaat om te werken op lange termijn ten gunste van hun integrale ontwikkeling, en dus van hun geluk.

De yoga die is geoefend in India sinds duizenden jaren, leren thuis en begint op vijfjarige leeftijd heeft perfect gestructureerd de praktijk voor menselijk leven proces. Van vijf tot twaalf jaar oude kinderen, dat hoeft niet waarom worden ontspannen, maar alert en gelukkig, ze praktijk yoga houdingen van zeer eenvoudig tot geleidelijk meer veeleisende zijn, dat maken ter verhoging van de flexibiliteit, kracht, weerstand, en hen te helpen de angst verliezen op de kleine uitdagingen van het saldo kennen en accepteren van hun plaats binnen een groep zonder elke vorm van concurrentie, maar met het overwinnen van verlangen. Niet uitgevoerd in absolute Pranayama maar leren, zonder geven is heeft, aan te passen de adem naar de houding.

Yoga maakt deel uit van hun dagelijks leven in een lichte en natuurlijke manier. Deze stap in de praktijk wordt genoemd sṛsti KRAMA, Wat betekent 'bouw'. In het is het essentieel om kinderen te introduceren aan twee vroege leden van de yoga, dus onbekend in het algemeen, Yama en Niyama, houding ten opzichte van anderen en onszelf. Er zijn vele manieren om het te doen: helpen van de minder krachtige of de meest torpones; combineren van die vaardigheden om iets gemeen; de eigen vaardigheden te relativeren en leg ze aan de dienst van de anderen; doorgaan met exquise respect voor haar kamer, de Professor, de andere studenten; Take care en goed opslaan van het materiaal; handhaven van discipline tijdens de training; serieus nemen wat ik doen... U kunt ook lezen verhalen of stellen kleine debatten zodat kinderen langzamerhand bewust van de invloed die hun daden. Is niet op te leggen van een gedragscode, maar , zien waar nemen degenen en andere houdingen.

Vanaf haar adolescentie en in haar eerste jeugd (tot vijfentwintig jaar min of meer), verdiept de aandacht in de houdingen, die al beginnen te worden Āsanadat wil zeggen posities met de juiste inspanning)prayatna), de stabiliteit)saithilia) en de aandacht)Ananta samāpathi) waarvoor de Soetra II.47. deze nieuwe stap in de praktijk is de naam van Śikśana krama, dat wil zeggen 'perfectie', sinds het werk sinds kinderjaren hen in staat stelt de vreugde en de kracht van een goed getrainde lichaam en een attente geest te ervaren. Het is dan wanneer het begint te oefenen Pranayama voorbereiden om te trainen op het domein van afleiding, denken en geven een betekenis aan de macht van de jeugd.

Als in onze samenleving hebben tieners niet yoga gedaan van kinderen, moeten worden opgevend bepaalde acrobatische posities zo veel als u hen wilt en, na een reeks van start Āsana geleidelijk eisen, tot de Pranayama. Ook zou moeten het werken Yama-niyama op een manier die aangepast zijn aan hun leeftijd. Denk na over de gevolgen van mogelijke houdingen beschouwd als "normale" of zelfs wenselijk in de samenleving en deze houding zal helpen hen ontwikkelen van een autonome morele uitdaging.

Van de vijfentwintig jaar begint de lange leeftijd van leven, volwassenheid, die leidt tot wat we derde noemen leeftijd (in de oudheid werden vijftig of vijfenvijftig jaar). Een stap in de praktijk dat heet raksana krama of "bescherming" is het punt om te zetten nadruk in de Pranayama, en trainen van het vermogen van de geest richten en concentreren om de uitdagingen van het leven. De ruimte van Āsana, in deze jaren, niet is dat de voorbereiding voor de praktijk van de Pranayama, dat zullen we naar het meditatie, aangezien dit een leeftijd die bereid is te begrijpen en behandelen.

Tot slot vijftig of zestig jaar vanaf nu, neigt de yoga zeker naar meditatie. Het is het moment van herzien en de ogen terug te keren naar het binnenland. Deze stap in de praktijk krijgt de naam van adhyātmika krama of 'assimilatie'. Uitsluitend voor toevoegen, voltooi alle de cyclus, verwacht tijdens het proces, de beoefenaar aan val zieken, dus er is een andere stap de cikitsa krama, 'behandeling', tot de gezondheid, opnieuw lid worden van de beoefenaar die geschikt is voor de praktijk beoefend worden.

Dit is de yoga geschikt stadia van haar leven zoals is in de traditie leert. Is niet een dogma)u wilt doen yoga) maar van een experimenteel bewezen proces (Als wat je wilt is om een staat van yoga te bereiken, garandeer ik dat krijg je het op deze manier). En het is er door ons worden ervaren, wanneer we willen om de geldigheid te controleren. De staat van yoga is niet een onmogelijk doel of het pad van yoga, een aantal exotische en esoterische praktijken. Het is een intelligente en medelevend techniek dat brengt ons aan, langzaam en zeker, de aspiratie van geluk dat wordt elke één van ons in ons hart dragen. Onze kinderen, die wij hebben een plicht te wijzen van de weg naar vrijheid, verdient dat wij leren het is goed.

Luisa touw, Hij is een vakman van yoga en Professor voor de school Yoga synthese van Barcelona. Post Graduate Yoga opleiding gecertificeerd door de Sannidhi van de Yoga van de Krishnamacharya completo, traditie, die een permanente student is. Schrijver en co-auteur van het project Mettacuento.


Gezellig, delen!

Heeft u net als dit artikel?

Abonneer je op onze RSS zodat u niet missen

Andere artikelen over , ,
Door • 5 jan, 2015 • sectie: Handtekeningen, Praktijk, Yoga voor kinderen