Interview met Enric Boada: "het alleen transcendent gaat ervan uit dat dit niet kan volgen, evenals"

Enric Boada is een wezen wakker, opstandig, Inclasificables zelfs op een tijd, een cultuur en een leeftijd. Nee u kunt toeschrijven aan yoga, zen, anti-systeem bewegingen, ecologen of nieuw bewustzijn. Alles integreert het in zijn visie op de wereld, omdat alles wat u heeft geïnteresseerd en bijna alles in zijn lange bestaan heeft geleefd.

Enric Boada

Zijn logica bij het beoordelen van de realiteit die we leven in is zo overweldigend dat het is radicaal revolutionair. Jaren dat hij voelde de behoefte om te schrijven dat we naderen de grenzen van de groei, en dat als we deze manier van leven niet vrijwillig stoppen, we zullen stoppen met de natuur.

Zijn boek ten slotte zag het licht in 1997. Het heet Wanneer een partij sterven: contramanifiesto voor het derde Millennium (Icaria). In de geanalyseerde hoe geëvolueerd van de mens en de uitdagingen en de grenzen van deze evolutie in een eindige ruimte waarin wij blijven wonen willen, alsof het oneindige. Hij is niet teruggekeerd om te schrijven een ander boek, maar als het deed vandaag het, logisch, zou zelfs meer radicale, aangezien de situatie heeft niet meer dan steeds slechter gedaan.

De vitaliteit van Enric Boada blijft echter overvol. Nu in zijn achtste decennium van het leven, nog volledig actief geven van lessen voor yoga en meditatie met een brandwerende enthousiasme.

Hoe is yoga in je leven? Enric vertelt ons dat iemand met 12 jaar, op een zonnige ochtend aan het College van de jezuïeten, lezen van het evangelie en had een flits: "Dit heeft niets te maken met wat ik leer hier, met wat ik leer thuis". Dan ontdekt de yoga wordt in eerste van rechts, met 17 jaar, door middel van een boek in het Engels van Swami Vishnudevananda, in een tijd waarin niet is wist alleen de yoga en zeer weinig sprak Engels. Dat zou het openen van nieuwe interieur... "Leek daarna door de faculteit, een Italiaan die had de" Bhagavad gita, de Tao Te Ching, de preken van Boeddha... "En ik me ze allemaal in het Italiaans, met hulp van een woordenboek lezen".

Maar "scruffy" milieu (bijvoeglijk naamwoord, die om de mond onlangs in yoga-lessen gaat, en weet niet waarom) op dat moment in het regime van Franco, werd het ondraaglijk - alles verboden was, het was van sin - en verliet Spanje. Meer middag u afgespeeld zodat het mili als piloot van oorlog in Tetuan, en er begon zijn studie Arabisch. Vervolgens voortgezet in Libanon en keerde niet terug naar Spanje tot over leeftijd 30, na het leven in Syrië, Jordanië en Israël, een scan "door lijn christelijke en islamitische" die hem wil Pelgrimtochten door de Algerijnse Sahara met volgelingen van Charles de Foucauld had geleid.

Na Parijs en Madrid in de strijd clandestiene anti-Franco. En van linkse militante werken tien jaar als directeur van een internationale entiteit, die leidde hem te leven in Australië en Nieuw-Zeeland en India en Thailand.

Op een dag kwam een "briljante love" en intensieve praktijken van dat liefde in combinatie met een gebrek aan lichaamsbeweging, samengevouwen u twee lendenwervels. Één maand vaste activa tijdens die ontdekt de zen en keerde terug naar de yoga actief. "De twee weken deed Sirsanana", positie dat doen elke dag van zijn leven blijven zou aan het decomprimeren van de wervels. "Ik had het geluk (want ik niet grote wilskracht aan de inspanning ben) dat als het niet elke dag yoga, kwetsen me alles".

Ik was zeer beïnvloed door radicale marxisme toen hij begon te reizen naar India, Thailand, te volgen Taisen Deshimaru in retraites, om meer en meer zen. Deze ontwikkelingen leidden hem te vertrekken van het bedrijf en de empezaz om te leren yoga, bestuderen van Boeddhisme naar zen meditatie hier en daar... Eendaagse Jaume Chalamanch, die President van de AEPY van 1992 tot 1995 was, bood hem te leren in het midden.

Wilt u vandaag het geven van yogalessen?
Ik heb altijd geroepen, net als vorig jaar dat een psychoanalyticus die ik als een student in de klas van yoga in de jaren 80 had, ik vond in de straat en bood me om te leren van hun eigen psychoanalytici studenten. Het is de mensen die serieus nemen. Twee uur durende sessies. Ik geef lessen voor een paar maanden. Maar de manier waar yoga wordt onderwezen vandaag is iets een beetje beperkt... Ik ben meer geïnteresseerd in wat kan worden gedaan op dit moment. Voor iets schreef ik mijn boek. De verandering die moet gebeuren is wreed... Omdat die mensen die zijn salaris en zijn werk als vóór herstellen zal gelooft, denk ik dat het voorbij is. En als niet is alleen dit keer, zullen de volgende crisis...

Wat bedoel je?
Ik denk dat dat yoga wordt dus beïnvloed door de Indiase cultuur... Zeggen dat het is onorthodoxe vorm, lijkt het dat alles moet verlaten de neus van Brahma, die altijd het geval is en je moet alles accepteren. En vele leren yoga zo goed, op een manier een veel conformistische, of te beschermen... We worden geladen in planeet verbazende snelheden. U hebt vast dat van spreken beheersing van de groei van de bevolking is een taboe? Van klimaatverandering helemaal over die de wereld kan zeggen, maar nee. Had ik toen werd geboren circa 1.100 miljoen inwoners in de wereld, en nu zijn we meer dan 7.000 miljoen. Dit is totale waanzin. Een of andere manier hebt om die groei tijdens x tijd te stoppen...

Nu is ons de besteding van de Duitsers met Hitler: mensen liever om weg te kijken. We zijn gelijk; We weten hoe we zijn de vernietiging van de planeet, we weten dat het is marteling, worden achtergelaten om te sterven van de honger mensen... Kennen van dit alles, wat er gebeurt en waar leidt ons als we het niet doen voorkomen, is alleen ding transcendente (of God, Ala, de kosmos of hemel), het enige dat zou ons denken en handelen. Ik kan niet staan de roll die samadhi is niet na te denken. Zul je Catatonic, nietwaar?

Ik weet niet hoe zij houden de therapeuten en de psychoanalyst die wat ik noem "hamster mind": deze mensen die leven vernietigen kunnen te baseren om rond en rond op hetzelfde neerkomt, dat als de moeder deed dit, en anderzijds heb je die... Ik minder kwaad dat alleen trekken een route die men kan maken in de yoga, meditatie, ontspanning... Boeddha voordat zet is om te prediken is het dacht dat veel, omdat geloofde dat niet je gaat begrijpen niets, als eigenlijk niet veel begrepen. En hetzelfde gebeurde met de evangeliën.

Weglopen van de ongemakkelijke waarheden
Voorzover het voorstelt iets anders, maar het is duidelijk en iedereen kan zich bewust zijn van dit, wordt er gezegd dat dat is een utopie. De grotere utopie is dat in het systeem dat we hebben is onderliggende: dat deze manier van leven duurzaam is. Denk van alle India en de rest van China met de manier van leven van de Verenigde Staten: u niet zal kunnen noch circulaire, over de hele wereld met zijn auto, met zijn jacht, reizen, een enorme verspilling te maken. Is niet een onbereikbare utopie dat iedereen heeft een auto en een tweede woning?

Ik erop aandringen dat wat transcendente kan veroorzaken rond de wereld samenvoegen en zet in kwestie alle uw roll-religieuze, economische, politieke, is dat dit niet worden toegestaan om door te gaan. De Duitse filosoof Sloterdijk legt het heel goed in zijn nieuwste boek: Je moet je leven veranderen. Over antropotecnica (Redactionele pre-Textos, 2012).

En wat je denkt dat kunnen doen, door waar beginnen?
Het eerste ding, dat vele miljoenen mensen zal realiseren, minimale kennis hebben (dat is mogelijk, met de media die er is) dat dat wij doen zal niet werken, is onmogelijk.

Voor mij kwam alle ideeën in het boek me plotseling als een openbaring dat ik mezelf niet heb begrepen. Tegen die tijd, hij sliep op de vloer, en tot 4 uur in de ochtend onthulde me inspiratie, schreef ideeën op een vel papier. Maar nu hij gerechtigd het anders: Morons voorgoed? Een vriend therapeut zegt dat ze hen vragen zou verwijderen. Ik ben niet zo pessimistisch, ik denk dat we iets kunnen doen...

Wat denk je?
Er is een stroom van spiritualiteit, zowel op het gebied van yoga en in bepaalde religies, waarin sprake is van iets dat me zeer interessant vinden: blijven de evolutie. Als men beschouwt de geschiedenis van het leven op aarde ziet er als een impuls voor evolution. Ze wijsheid classic, als de yoga of de zen, ertoe dat evolutie, hoewel nu de mensen die ze gebruiken alleen te verbeteren van de rug of beter slapen.

Ik kom uit natuurlijke ongeduldig. Ik heb altijd had heimwee naar de toekomst, nooit had elke laatste tijd verlangen. Ik hou van dat dit is verplaatst, dat wordt omgezet in een bewoonbare wereld. Dus we hebben om te veronderstellen dat u de vrouw en ik de mens, zonder toevlucht te nemen in een andere lidstaat, of in het verleden, zonder te klagen, of jezelf te rechtvaardigen, noch verbergen achter je dat valse bescheidenheid dat u zo onbeduidend zijn dat je niet kan de wereld veranderen... Dit zijn alle monsergas. Als u niet de wereld, die zal doen kunt verhelpen?, doen mensen nog niet geboren?, die al zijn begraven?

U, die het gevoel hebben dat moet doen, doe het. Nu wellicht de tijd. Er wordt gezegd dat 500 jaar vóór onze jaartelling er een begin van was verandering in de menselijke geest, met Boeddha, Lao Tsé (of wie de auteur van) Tao Te Ching), de helderzienden van de Bijbel, de Presocratische filosofie... Geconvergeerd allen min of meer in dat je moet leven afzonderlijk nemen. Voordat mentaliteit groep was, werd plotseling omgevormd tot iets en zeggen: Ik ben dat ik kijk naar de wereld en hij heeft om het te nemen.

Neem het en evalueren van het resultaat van onze acties...
Nu zijn we in een moment waarin we zien dat werkt niet wat zijn bevallen en aan de andere kant weten wij alles, van wat zij zeggen sjamanen hoe Word een geïrrigeerde woestijn. Wat doen we met dit alles? Tagging het houd in kratten (politiek, sociologie, economie...)? Verdeel en heers: is wat maakt dit systeem te blijven. Liefst allemaal tegelijk kan worden gepubliceerd: op de cover, de oproep om te houden van de auto-industrie; en twee pagina's meer dan, de voortgang van de vervuiling en van de broeikas effect. En als het niet geeft u tijd of slikken dit...

Een andere factor die een verschillende beeld geeft van de mensheid (en dat ook vermeldt Sloterdijk) is de metafoor van het immuunsysteem, die ik graag, want je hoeft niet te praten over goed en kwaad. Het immuunsysteem van het individu is erg sterk in haar functie van bescherming van het leven. Dan komt een andere immuunsysteem dat is van de familie. Vervolgens de stam, de groep, die wat wil doordringen verwerpt van buiten. Dan komt de natie, Europa, met zijn vele systemen immuun. En we hebben niet bereikt de moment van evolutie die een immuun-systeem voor de hele mensheid te creëren. Welk voordeel heeft dit idee? Dus jullie bestaan uw immuun systeem nodig, maar ook overleven u zijn vereist andere beveiligingssystemen van de bedreigingen die afkomstig zijn van buiten. In deze termen denken helpt u te begrijpen de complexiteit, minder simplistische en Manichees en niet vergeten dat u deel van het systeem uitmaken en het op zich moet nemen.

Gezellig, delen!

Heeft u net als dit artikel?

Abonneer je op onze RSS zodat u niet missen

Andere artikelen over ,
Door • Apr 8, 2013 • sectie: Interview