De Yoga Krya van Paramahansa Yogananda

Paramahansa Yogananda kreeg bekendheid door haar Autobiografie van een Yogi, boek die in populaire termen, veegde in de espiritual-literario wereld en wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke boeken op het gebied van de 20e eeuw, een moderne 'klassieker' geestelijke. Peter van Benten schrijft.

YoganandaSinds de bekendmaking ervan in 1946, en de daaropvolgende herziening door de auteur in 1952, het is in continue publicatie en is vertaald in 28 talen. In principe kan dit boeiende boek op verschillende manieren worden gelezen. Die inherent zijn aan het genre, de Autobiografie Het is, zoals de titel suggereert, het verhaal van het leven van de auteur zelf. Het vertelt van zijn ouders en zijn kindertijd tot de terugkeer naar de VS na de India tour in 1935. Het kan ook worden beschouwd als een instrument voor de verspreiding van de wijsheid en de oude wetenschap van de India. Een ander aspect van het boek is echter de dienen als een voertuig te geven aan weten de wetenschap van de Kriya Yoga, het onderwerp van dit artikel, en verspreid het in de westerse wereld.

De bloedlijn van de meesters van Kriya Yoga, gisteren en vandaag

Kriya Yoga is een oude wetenschap die werd ontvangen door Lahiri Mahasaya, bekend als de vader van Kriya Yoga, van zijn grote goeroe, Babaji Maharaj, die herontdekt en verduidelijkt de techniek nadat die zijn verloren in de oudheid, in de 19e eeuw. Zo werd de bloedlijn van goeroes opgericht. Lahiri Mahasaya Kriya Yoga aan Sri Swami Yukteswar en dit geopenbaard zijn discipel van Yogananda. Volgens de oude yoga instructies, "technieken moeten worden getrokken uit een Kriyavan of Kriya Yogi." Kriya Yoga is altijd overhandigd van meester op leerling. Of als Lahiri Mahasaya, "deze techniek niet kan worden gebruikt, opgeslagen, en vergeten als de theoretische inspiraties. Het blijft zonder te stoppen van je weg naar de bevrijding door Kriya, omdat zijn macht zich in de praktijk bevindt."

Dit verklaart de schaarste van bronnen geschreven over deze vorm van Yoga. Zelfs de eigen Yogananda in zijn Autobiografie Hij bood slechts een algemene beschrijving van de techniek.

Het feit dat de technieken schriftelijk beschikken niet over gedetailleerde impliceert op geen enkele geheimhouding, maar het is het behoud van de authenticiteit daarvan, dergelijke en die hebben ze al doorgeven van Babaji. Momenteel zijn er vele centra van Kriya Yoga van de lijn van Yogananda in VS en een aantal in Europa die als de "moeder van Center" naar het hoofdkwartier van de belangrijkste van het zelf realisatie Fellowship gehouden, opgericht door Yogananda in hen Angeles, USA. Tot zijn Samadhi (yoga) in 1952, Yogananda persoonlijk geïnitieerd duizenden mensen in de technische en gevestigde of geautoriseerde de oprichting van vele agentschappen voor de verspreiding van hetzelfde door middel van gekwalificeerde acharyas.

De lijn van de goeroes van Babaji aan Yogananda heeft een andere belangrijke exponent: Swami Paramahansa Hariharananda Giri. Hariharanandaji was de laatste directe discipel van Sri Yukteswar en het 2e niveau van de Kriya Yoga van Yogananda kreeg tijdens zijn tour in het India in 1935. Na de Samadhi (yoga) van Sri Yukteswar nam Hariharananda het roer van de Ashram van India opgericht door Sri Yukteswar in de stad van Puri, India. Zoals Yogananda, Hariharananda ondernam de missie om de technieken van Kriya Yoga naar het westen en richtte ook centra in de VS en in Europa onder de naam van de Kriya Yoga internationale organisatie (KYIO). Hariharanandaji gehouden tot zijn Samadhi (yoga) in 2002, de richting van deze organisatie. Op dit moment wordt de KYIO voorgezeten door de opvolger van Swami Hariharananda, Swami Paramahansa Prajnanananda.

Wat is de Kriya Yoga?

Het ontbreken van schriftelijke informatie over de technische en het kleine aantal toegestane kriyavans om te leren, betekent dat veel mensen hebben het idee van een erg beperkt verschijnsel en laat vele anderen willen meer weten. Publiceerde onlangs een boek in de handen van Manuel Morata dat het een hoofdstuk aan Kriya Yoga met zeer gedetailleerde uitleg ongeveer 20 wijdt oefeningen kriya's.

De auteur beschrijft de Kriya Yoga als, "een techniek ontworpen" tot resultaten leidt zonder de geringste speculatie, filosofische of godsdienstige Dat wil zeggen, Kriya Yoga is niet sektarische of dogmatisch, maar de essentie van alle religies. "Het is een zeer geavanceerde methode om te harmoniseren en synchroniseren van de troepen en de natuurlijke energieën van het individu. "De fysieke krachten, psychische en geestelijke worden uitgelijnd met elkaar stromen samen in een stabiele en krachtige stroom dat ons toelaat om het ons naar de diepere aspecten van onze essentiële natuur sensibiliseren."

Yogananda legt het meer fysiologisch als "een eenvoudige methode Psychophysiological waarbij menselijk bloed is decarboniza en opladen van zuurstof. De extra zuurstofatomen zal transmuteren in een lifestream te verjongen van de hersenen en ruggengraat centra. Om te voorkomen dat de accumulatie van veneuze bloed, de Yogi kan verminderen of voorkomen van de achteruitgang van de weefsels, en de geavanceerde Yogi transmuteert zijn cellen in pure energie."

De rode draad, natuurlijk, is de ademhaling. Ademhaling is het voertuig gedreven door mentale kracht en concentratie voor het uitvoeren van deze processen. Yogananda citaten naar Krishna in een strofe van de Bhagavad Gita in de achting waarin zegt: "het aanbieden van inspiratie in de uitademing, en aanbod inademing in de uitademing, de Yogi neutraliseert beide adem, dus releases de levenskracht van het hart en brengt het onder hun controle." Zijn interpretatie is: "Yogi vertragingen van de verslechtering van de instelling die vitale energie, en stopt de veranderingen van de groei van het lichaam door de apana (huidige Eliminator). Verval en groei zijn dus geneutraliseerde en kalmerende hart, de Yogi leert leven controle".

Hier is de essentie, dat wil zeggen via de de controle van de fysiologische en psychologische processen Als gevolg van de voortdurende praktijk toegepast door de kriyavan, wordt Yogi steeds dicht bij de zelfontplooiing.

Maar wat de Kriya Yoga van Yogananada specifiek is en wat is? De KRI Kriya is de wortel woord in het Sanskriet 'Karma', en betekent 'Actie'. De Al Kriya betekent "Soul" of wordt één. Ik bedoel, Kriya Yoga is actie, wordt bewust in alle acties in het leven van Yogi dan die eigenlijk de actie uitvoert is de echte wordt door middel van de acteur. Kriya Yoga is een methode van meditatie een wetenschapper die op hetzelfde moment ontwikkelt en zuivert het lichaam, geest en ziel, de essentie van elk. De praktijk van Kriya Yoga van Yogananda berust voornamelijk in de juiste inspiratie en de uitademing die tot de mentale ontwikkeling van Yogi leidt.

Deze vorm van Yoga omvat een reeks van Ademhalings, fysieke oefeningen en concentratie die het transformeren van de vitale energie in kosmisch bewustzijn. De Kriya Yoga van Yogananda is samengesteld uit de essenties van het model van Yoga vormen, zoals Karma Yoga of Yoga waarlangs de Yogi beoefend het detachement van de illusoire wereld in al haar acties; Bhakti Yoga, de Yoga van de devotie of overgave van de individuele zelf aan het kosmische wezen; Jnana Yoga of Yoga waarin de Yogi streeft naar het maken van de waarheid door kennis van zichzelf met betrekking tot het absolute; en Raja Yoga, of de koninklijke weg naar besturingselement, zuiveren en neutraliseren elke gedachte en mentale activiteit ter voorbereiding van de concentratie en meditatie. De Kriya Yoga van Yogananda integreert ook aspecten van Japa Yoga, de yoga van het geluidsfragment of de mantra's en onderdelen van Hatha Yoga, zoals Mahamudra, Yoga Mudra of Paschimottanasana ("clip").

Kortom, de Kriya Yoga van Yogananda voldoet aan de essentiële kenmerken van de belangrijkste vormen van Yoga bekend in een zeer effectieve methode voor de snelle ontwikkeling van fysieke, mentale en spirituele. De methode blijft uit de buurt van veel van de handeling van het moeizame en soms zelfs pijnlijk betrekking heeft op vele traditionele vormen van Yoga. De Kriya Yoga van Yogananda legt geen elk regime, of voedsel, disciplinaire, onthouding, enz., en niet ingrijpen in de praktijk van de andere vormen van Yoga. De technieken zijn eenvoudig, zeer toegankelijk, ook voor mensen met beperkte mobiliteit, zeer geschikt voor mensen met familie.

Praktijk

Zoals we al hebben gezegd, is de Kriya Yoga van Yogananda van acharya doorgegeven aan de leerling. Elke aanvrager heeft in Kriya techniek wordt ingeleid door een acharya die machtiging tot het verrichten van de inleiding. Deze inleiding is een eenvoudige handeling die gemachtigd Professor zuivert de chakra's van studenten om hen te bereiden voor de technieken die hier worden onderwezen.

De Kriya Yoga van Yogananda heeft zes niveaus en bijbehorende inwijdingen waarvan de eerste twee niveaus zijn vaak meer dan voldoende studenten verdiepen het en een snelle ontwikkeling van zowel fysieke als mentale en spirituele niveau te maken. Het eerste niveau bestaat uit een paar eenvoudige technieken, maar krachtig, waardoor de beoefenaar slechts 30 tot 45 minuten om ze te maken. Zuivering van de chakra's, de student is in staat om te onderscheiden drie belangrijke kwaliteiten in het interieur, is een schemerig licht, trillingen en geluid, die vergelijkbaar met de deining van de zee worden kan, of het geluid van een viool of vergelijkbare wegen. Deze kwaliteiten zijn een krachtig medium voor meditatie.

De student is in 1ste Kriya, in Yoga Mudra voorwaartse krommingen. Op deze manier activeert en magnetizes van de wervelkolom en de voorkant van de hersenen zo te onderscheiden van de drie bovengenoemde kwaliteiten van licht, trillingen en geluid, die zijn verspreid over de hele kolom en daarmee hoofd begint. Bovendien opent deze oefening de voornaamste energie-kanaal, Sushumna, om de stroom van energie door middel van de wervelkolom. Vervolgens gekweekt Mahamudra als fysieke houding lichaam reguleren van gastro-intestinale en vitale organen evenals belangrijke endocriene functies, zoals de schildklier. Het dient ook om te activeren en het ontwaken van de energie van kundalini shakti, die op de laatste chakra in het stuitje is geschroefd.

2de Kriya voegt sommige meer kriya's verdiepen al geleerd in 1ste Kriya te "verfijnen". Zo leert de student aan het waarnemen van de drie kwaliteiten in elk van de zeven energiecentra hersen via pranayama oefeningen, concentratie en japa mantra. Geleidelijk, komt de student te beheersen de vijf lagere centra die betrekking op geld, seks, eten, emoties en creativiteit hebben en te neutraliseren de negatieve invloeden van deze centra.

Waar naartoe?

Na de inleiding en het aanleren van technieken, zal de student uit te voeren de sessies individueel worden opgeleid. Geleerde technieken vereisen niet een grote ruimte of tijd, dus het kan eenvoudig worden geïntegreerd in het dagelijks leven.

Het enige probleem kan zijn om te vinden van een geautoriseerde acharya om te leren van de inleiding en technieken. Zoals reeds vermeld, die net als Paramahansa Yogananda via zijn zelf realisatie Fellowship, de Paramahansa Hariharananda Kriya Yoga internationale organisatie (KYIO) heeft vele centra van Kriya Yoga in de Verenigde Staten en sommigen in Europa opgericht. De KYIO onderhoudt twee belangrijkste centra in Europa: één in Nederland en één in Oostenrijk.

In Spanje, heeft steeds meer vertegenwoordigers, zoals in de Canarische eilanden, de Balearen, maar ook op het schiereiland, Valencia, Granada, Girona en binnenkort ook in Madrid, waar inwijdingen, naast de maandelijkse begeleide groep meditaties worden georganiseerd. Dit jaar organiseert het KYIO weer studiedagen van Kriya Yoga van Paramahansa Yogananda en Paramahansa Hariharananda online op deze locaties, door Swamini Mangalananda Giri. In deze vergaderingen geeft het de mogelijkheid aan elke persoon willen verbreden hun interieur ervaring en versnellen hun groei en ontwikkeling van de fysieke, mentale en spirituele aanpak en in dienst nemen in deze eenvoudige, maar effectieve methode. (Voor meer informatie:) www.Kriya.org en petrivb@telefonica.net)

Peter van Benten

Gezellig, delen!

Heeft u net als dit artikel?

Abonneer je op onze RSS zodat u niet missen

Andere artikelen over , ,
Door • 8 zee, 2013 • sectie: Grote meesters